Misschien heb je wel van hem gehoord: Chesley Sullenberger de Derde. De Amerikaanse regisseur Clint Eastwood maakte een film over hem, Tom Hanks had de hoofdrol. Sullenberger (‘Sully’, voor vrienden en het hele Amerikaanse volk) is namelijk de piloot die in januari 2009 een vliegtuig vol met passagiers liet landen op de rivier de Hudson, pal naast Manhattan. Sully werd de grote held, omdat hij een bliksemsnelle beslissing nam toen na het opstijgen een zwerm vogels in de vliegtuigmotoren vloog. Met een duizelingwekkende precisie liet hij de Airbus landen op de rivier, net naast de stad die zo getekend was door een vliegramp. Na de landing controleerde Sully alles nog even, stapte als laatste in een reddingsboot en gaf zijn pilotenjasje aan een kleumende vrouw. Later zou hij bij de plaatselijke bibliotheek nog een geleend boek vergoeden, omdat het “tijdens zijn werk was nat geworden.”

Verhalen over professionele helden blinken uit in druppels van genialiteit, beheersing en toewijding. Professionaliteit begrijp je niet door te kijken naar de ene druppel, maar naar de inhoud van de emmer. Die emmer is vaak gevuld met een veelal anonieme en onzichtbare toewijding. Reflecterend op de vraag hoe hij in staat was om die noodlanding zo te maken zei Sullenberger: “Je zou kunnen zeggen: ik heb 42 jaar lang kleine stortingen gedaan op mijn bankrekening van ervaring, opleiding en training. Op 15 januari had ik genoeg saldo opgespaard om in één keer een hele grote opname te kunnen doen.”

Daaruit leer ik het volgende: Zoals een opname mogelijk gemaakt wordt door stortingen, moeten professionals die een verschil willen maken op “15 januari” zich richten op die “42 jaar”. Juist de combinatie maakt de professional. Te gemakkelijk wordt bezieling gezien als een eigenschap die iemand bezit – of niet. Maar professionaliteit groeit als eelt. Die onzichtbare bezieling van toewijding, oefening en ervaring is de voorwaarde om als het er echt op aan komt een verschil te kunnen maken. Dat vraagt toegewijd geduld en een bezield oog voor details. Daarbij kan het natuurlijk geen kwaad om klein te beginnen: bijvoorbeeld met het uitlenen van jasjes of het terugbrengen van een biebboek.

Mark van Vuuren

Contact

Peter Knoers

Mark van Vuuren

WhereWeMeet

Vrouwenlaan 137
8107HW Zwolle

Schrijf je in voor blog updates