Visie WhereWeMeet

Onze drijfveer

WhereWeMeet is opgericht vanuit de overtuiging dat we oplossingen moeten vinden om met elkaar samen te werken. De wetenschap en de praktijk leren dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om maatschappelijke uitdagingen samen aan te pakken. Dan mag het niet zo zijn, dat we die onbenut laten. We hebben de bestaande inzichten samengebracht in een aanpak die echt helpt: opgavebewust organiseren. Die passen we toe samen met partijen die onze overtuiging delen. En we leren ook daarvan nog steeds. Samen komen we verder.

Succes

Niet alleen

Je ziet dat je het niet alleen kunt. De grote uitdagingen van nu vragen erom dat we ons samen beter organiseren. We hebben anderen nodig, voor het doormaken van transities en het aanpakken van maatschappelijke problemen. Je kunt niet blijven zitten in de vertrouwde omgeving van de eigen groep, het eigen bedrijf of instelling, het eigen gelijk. Als de maatschappij tegen haar grenzen aanloopt, moet jij over je eigen grenzen heen stappen – naar anderen toe. Overal in de samenleving leeft het verlangen naar meer ‘samendoen’. Toch komt het moeilijk van de grond.

Krachten bundelen

Krachten bundelen

Voor het oplossen van allerlei uitdagingen moeten partijen samen aan de slag. Kijk maar om je heen, de vraag duikt overal op: Van Vluchtelingen tot Veiligheid. Van Energietransitie tot Emancipatie. Van Bestaanszekerheid tot Betere gezondheidszorg. Van Kringloopeconomie tot de Kloof tussen overheid en burgers. Van Landbouwtransitie tot Leven Lang Leren. Van Polarisatie tot Passend onderwijs. Niemand klaart dit in zijn eentje.

Er zijn bedrijven, instellingen en groepen inwoners nodig die willen en kunnen samenwerken. Met hun verschillende perspectieven, verschillende competenties en hulpmiddelen: menskracht, ideeën, besliskracht, geld, technologie. Die maak je alleen los als je krachten bundelt met respect voor de verschillen.

Samenwerkingsfit

Samenwerken klinkt eenvoudig, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Je aarzelt omdat je daarvoor over grenzen heen moet stappen. Thuis blijven is gemakkelijker. Daarom komt samenwerken binnen je eigen groep of team meestal nog wel op gang. Organisaties zoals bedrijven, instellingen en de overheid zijn zelfs speciaal opgezet om samen aan een doel te werken. Maar als je over die grenzen heen moet stappen wordt het een ander verhaal.

In een samenwerking met anderen moet je geven en nemen. Delen en vermenigvuldigen. Ben je wel fit voor samenwerken? Het wordt zichtbaar hoe jij naar anderen kijkt. En hoe die ander naar jou kijkt. Hoe toegankelijk ben je eigenlijk? En hoe aantrekkelijk als samenwerkingspartner? Samenwerken begint met doelbewustzijn, met de overtuiging dat je gezamenlijk aan een doel wilt werken dat je alleen niet kunt bereiken. Maar ook dan gaat het nog niet vanzelf: Hoe leer je elkaar vertrouwen en op elkaar bouwen?

Hoe zet je samen een beweging in gang die het verschil maakt? Hoe combineer je elkaars kracht terwijl je ruimte laat voor onderlinge verschillen?

Opgavebewust Organiseren

Onze oplossing voor het gezamenlijk aanpakken van maatschappelijke uitdagingen ligt in Opgavebewust Organiseren

Samen het doel ontdekken

Opgavebewust organiseren gaat over een opgave die je samen kunt en wilt oppakken, hoeveel je onderling ook verschilt. Over het doel dus.

Het formuleren van het juiste doel. Dat klinkt voor de hand liggend en relatief eenvoudig. Toch is het vaak de achilleshiel van samenwerking gebleken.

Keuze voor een groot, maar abstract doel (duurzaamheid, leefbaarheid, inclusie) trekt wel veel potentiële deelnemers, maar kan onderweg tot grote teleurstellingen leiden als het aankomt op concrete actie. En bij een te specifiek doel krijg je vaak te weinig handen op elkaar. Dus het luistert nauw welke keuze je hierin maakt.

Ook heeft het doel effect op de vorm van samenwerken. In het algemeen kun je zeggen: hoe abstracter je doel, des te ‘vloeibaarder’ de samenwerking

We zien vaak dat wat de een het doel vindt (bijvoorbeeld energietransitie) door de ander als middel wordt gezien (bijvoorbeeld klimaatverandering stoppen). Als je dit met elkaar niet scherp maakt, kun je daar later nog behoorlijk veel last van krijgen.

Om het gedeelde doel te bepalen moet je op zoek naar de sweet spots, de plekken waar ideeën, opvattingen of ambities van verschillende partijen elkaar net wel overlappen. Dat is vaak een heel precieze zoektocht, die veel aandacht vraagt.

Bij WhereWeMeet hebben we een methodiek ontwikkeld die helpt om samen deze sweet spots te vinden.

Onderlinge verschillen erkennen en respecteren zodat ieder een bijdrage kan leveren vanuit de eigen kracht

Het is een veelgehoord misverstand dat je het altijd helemaal met elkaar eens zou moeten zijn om te kunnen samenwerken. Deze tijd vraagt erom dat bedrijven, instellingen en groepen inwoners de handen ineenslaan. De kans dat die het op voorhand allemaal met elkaar eens zijn, is minimaal. Maar kunnen ze daarom ook niet samenwerken? Dat kan zeker wel. Verschillen zijn vaak de reden waarom je bij elkaar weg beweegt. Maar ze kunnen ook juist de aanleiding zijn om elkaar op te zoeken. Zodat je samen meer bereikt dan alleen.

Het is belangrijk dat je verschillen kent, erkent, bespreekt en respecteert. Elke samenwerking heeft een specifieke uitdaging. En het is heel goed mogelijk dat je op andere punten helemaal niet met elkaar door een deur kan.

Het toedekken van verschillen gaat je niet helpen. Sterker, verderop in het proces kun je daar nog knap last van krijgen. Want die verschillen kunnen op een onbewaakt moment ineens weer opkomen. Met alle gevolgen van dien.

Het onder ogen zien van onderlinge verschillen vraagt dat je ruimte geeft aan ‘het andere perspectief’. Erkent dat er een andere logica kan zijn dan alleen de jouwe.

WhereWeMeet-methodieken zijn daarbij nuttig: methodieken om logica’s te herkennen en methodieken voor perspectiefwisseling.

Methodieken om logica’s te herkennen zijn onder andere: een andere ‘taal’ signaleren en begrijpen of meegaan in een ongemakkelijke redenering. En bij methodieken voor perspectiefwisseling gaat het bijvoorbeeld om te leren kijken door de ogen van een ander of te ondergaan wat het is om in iemand anders’ schoenen te staan.

WhereWeMeet helpt je met het aanleren en toepassen van deze methodieken.

Teamleden vinden die de ruimte hebben om over de onderlinge grenzen heen te bewegen: grenswerkers

Grenswerkers bewegen tussen organisaties of groepen in. Mensen met een been buiten en een been binnen. Soms hebben ze een formele rol (“accountmanagers, buurtregisseurs, klantbehandelaren, wijkagenten, community managers, omgevingsmanagers”), vaak ook niet.

Uit onderzoek weten we verschillende dingen:

  • Grenswerkers bewegen gemakkelijk tussen andere mensen
  • Vaak zijn het relatief eigenwijze types, soms zelfs dwarsliggers of ‘paradijsvogels’
  • Grenswerkers hebben vaak meer moeite binnen dan buiten; ze worden geregeld gewantrouwd door hun eigen collega’s
  • Grenswerkers vinden het moeilijk om binnen de lijntjes te kleuren
  • Grenswerkers worstelen met hun loyaliteit
  • Maar: ze kunnen zowel voor de eigen organisatie als voor de buitenwereld van onschatbare waarde zijn.

Daarom is het van groot belang, grenswerkers te ontdekken in organisaties. En als ze nog ontbreken, moeten ze gescout en ontwikkeld worden.

Sowieso is het van belang, je te realiseren dat je veel gemakkelijker verbinding met anderen maakt aan de randen van organisaties. Dat is ook waar je de meeste grenswerkers vindt. Die zitten niet op het hoofdkantoor. Ook relevant: Werkvloeren werken beter samen dan Besturen.

WhereWeMeet helpt bij het scouten en ontwikkelen van grenswerkers in jouw team of organisatie. Daarvoor moet je vaak verder kijken dan onder de mensen die vaak door de organisatie zelf als talenten hiervoor worden gezien. Want daar is vaak te weinig oog voor de competenties die juist deze mensen nodig hebben.

Die vorm van samenwerken kiezen die het beste past bij het doel en de deelnemers

Samenwerken kent vele vormen. Je hebt vaste vormen, zoals tijdelijke of projectorganisaties. Er zijn partnerschappen of allianties, vaak ook met een relatief vaste structuur. Of je komt uit bij meer fluïde vormen zoals ketens, netwerken, platforms of hubs. En er zijn zelfs zeer losse vormen mogelijk: ‘bewegingen’. Wat in de ene situatie werkt, kan in een andere juist contraproductief zijn. Dus daar moet je heel precies in zijn.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van verschillende vormen van samenwerken. Lang niet alles daarvan wordt in de praktijk gebruikt.

Zo weten we dat naarmate een opgave scherper te definiëren is, je het beste kunt kiezen voor een wat hechtere samenwerkingsvorm. Als er nog veel onduidelijk is, moet worden uitgezocht of bedacht helpt een meer fluïde vorm veel beter.

Ook als verschillen groot zijn biedt een fluïde vorm meer mogelijkheden, maar dan moeten de deelnemers daar wel mee om leren gaan. Zorg en aandacht is geboden.

Mark van Vuuren en Peter Knoers

WhereWeMeet

Wij ondersteunen groepen en organisaties met doelbewust organiseren. We helpen je een samenwerking op te bouwen en vruchtbaar te maken. Met de wortels in de wetenschap en een schat aan ervaring uit de praktijk van alle dag. We maken onderdeel uit van de community van onderzoekers en wetenschappers wereldwijd die hiermee bezig zijn. Hun kennis en ervaring delen we met je. En we leren nog elke dag bij. Onze eigen ervaringen met samenwerkingsprojecten delen wij ook weer met de wetenschappelijke community.

Daarom heten we: “WhereWeMeet”. Samen komen we verder.